ÖDENÄS HEMBYGDSFÖRENING - ÅRSBERÄTTELSE 2014

Styrelse: ordförande Lennart Johnsson, vice ordförande Mattias Johnsson, kassör Stig Svensson, sekreterare Ewald Johnsson, ledamot Iben Villumsen, ersättare Marianne Högberg och Eva Gustavsson.

Medlemmar: 121 betalande medlemmar under året.

Ekonomi: omslutning på 93 125 kronor. För mer detaljer hänvisas till kassarapporten.

Möten: 2 föreningsmöten 10 protokollförda styrelsemöten

Detta gjorde vi under året:

”Julknytkalas” den 3 januari. Vi var ett tjugotal personer som kunde njuta av diverse godsaker.

Årsmöte hölls den 23 februari. Efter sedvanliga förhandlingar bjöds vi på kaffe med semla och därefter tittade vi på bilder från förr fotograferade av Erland Eriksson.

Våffelkväll den 25 mars samlades vi till. Under kvällen presenterade Kersti Ingeborn sin hemsida: www.odenaskulturonatur.se Där kan man hitta en mängd information om Ödenäs.

Påskeld på påskaftonen. Som vanligt eldades det till glädje för stora och små samt julgranshatare.

Museet öppnade den 3 maj för säsongen och lockade nära sex hundra besökare under året!

Arbetsdagar i och vid våra fastigheter genomfördes den 10 maj och den 31 juli.

Gökotta firades tillsammans med Ödenäs församling vid ”Önnäsa Kvärner”. För ovanlig-hetens skull kunde man höra göken denna morgon. Det har nog inte hänt sedan Lennart i Prästgården agerade gök vid Gällsjögården.

Sommarutställningen. Första lördagen i juli var det vernissage. Kristina Möller visade målningar med motiv från kust och inland. Utställningen fanns kvar ända till hembygdsdagen.

Två viktiga slåtterdagar deltog vi på dels på Kvibacken och dels i Bryngels gärde.

Hemslöjd i byn. Lördagen den 9 augusti firade vi fyrtioårsjubileum med en trevlig eftersits på kvällen.

Vandring i tid och rum. Sista dagen i augusti företog ett tiotal medlemmar en promenad till Skoges, Börjestinas, Sjöbergs, Hjulskogen och Hjulsjöhult.

Höstmöte med diskussion om bl a Hemslöjd i byn var det dags för den 26 september.

Gravsmyckningskaffe. Fredagen före Allhelgona inbjöd vi till traditionellt kaffe och nybakt storugnsbröd. Det var en mycket uppskattad programpunkt även i år.

Bildvisning. Den 12 november samlades vi för att dricka kaffe och ta del av Kersti Ingeborns bilder från en Resa till Lykien.

Blôsagång avslutade året som vanligt till kyrkans nyårsbön.

Studiegruppen i textila tekniker har samlats ett antal måndagar under året.

Under hösten startade en målargrupp under ledning av Kristina Möller.

Lördagen den 20 december kom årets vackra julgran på plats. Granen har skänkts av Elisabeth Duell. Som vanligt var det Ödenäs åkeri med vänner som såg till att granen kom på plats.

Till sist vill styrelsen tacka alla medlemmar och sympatisörer för nedlagt arbete under 2014!

Vi önskar alla en god fortsättning på 2015.

Ewald Johnsson e.u.