Hemslöjd i Byn

Ödenäs

hembygds-

förening

HEMSLÖJD I BYN arrangerade första gången 1974. Bilden är från någon av de första hembygdsdagarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det hela startade med att hembygdsföreningen året innan gjorde en resa till Värmland för att besöka "Gammelvala". Namnet Hemslöjd i Byn anspelade i viss utsträckning på den populära tv-serien Hem till byn som spelades in i Ödenäs.

 

Redan första gången blev det succé. Vi hade hoppats på ett 50-tal besökare men det kom flera hundra. Vi fick springa runt i byn och låna bröd, bullar och ost för att kunna ha serveringen igång. Nästa år var vi bättre förberedda.

 

De tjugo första åren präglades Hemslöjd i Byn av ett överflöd. Det fanns massvis med duktiga slöjdare, korgmakare och bastabinnare som gärna visade upp sina färdigheter. Vi sålde mängder med kassar, skedar, vispar, korgar m m i vår försäljning. Vi fick lov att ha två (!) uppackningar för att besökare som kom längre fram på dagen också skulle ha möjlighet att handla slöjd, tillverkade både av trä och textil.

Vårt motto var att slöjdare skulle visa sitt hantverk och all försäljning skulle ske på ett ställe. Visa, prata och låta besökare pröva på. Vi ville inte ha en "marknad".

 

Alla år har också vardagssysslor haft en framskjuten plats. Separera mjölk, kärna smör, laka - tvätta på gammalt vis, baka bröd i storugn, färga garn med växter med mera.

 

Lotterier hade vi som mest fem olika med totalt 50 000 lotter som tog slut på mindre än tre timmar. Värdet på vinsterna i framförallt hemslöjdslotterierna översteg hela lotteriets omsättning. Undra på att folk gärna köpte lotter.

 

När Hemslöjd i Byn var som störst kunde vi samla på oss ett kapital som möjliggjorde att vi kunde överta den fallfärdiga gamla skolladugården och bygga om och renovera den till en fungerande hembygdsgård. Lagårn invigdes 1983 av ordföranden i Västergötlands hembygdsförbund Berit Hange Persson.

 

Under 1980-talet hade Hemslöjd i Byn sin verkliga storhetstid både när det gäller ekonomisk omsättning och antalet hantverk som visades upp. När vi firade 20-års jubileum kunde vi unna oss ett storslaget kalas i Tallåsen på kvällen efter avslutad dag. Vi hade inbjudit "Over enga" en manskör från Alingsås vänort Skedsmo i Norge.

 

Efter sekelskiftet inträdde en gradvis minskning av slöjdare som kunde visa upp olika hantverk. Helt enkelt beroende på att många hade åldrats och inte längre orkade vara med. Nu har åren gått och många finns inte längre med oss.

Vi fick allt mindre slöjd att sälja. Omsättningen sjönk och vi insåg att för att täcka våra kostnader för arrangemanget måste vi ta ut en besöksavgift. Fast alla som jobbar gör det ideellt kan man inte undvika kostnader för program, annonser mm

 

Hemslöjd i Byn har ändrat karaktär och upplevs kanske idag mer som en hemvändardag. Många kommer tillbaka varje år för att besöka byn varifrån man härstammar.

 

Alla år har vi också haft musikprogram både på scen och i kyrka.